פעילות
בג"צ קרויזר (החינוך העצמאי)

ניתוח הדו"חות הכספים של עמותת "החינוך העצמאי" - הממומנת בשני מליארד ש"ח בשנה מכספי ציבור העלה כי היא נמצאת במצב של חדלות פרעון. באמצעות הצוות המשפטי המצויין ממשרד ארדניסט-בן נתן, בראשות עו"ד רן שפרינצק ואלמוג גיל-אור, פנינו לגומרי הממשלה - החשכ"ל, רשמת העמותות ואחרים - בדרישה למנות מנהל מיוחד לעמותה ולחדול להעביר לה כספי ציבור לא מפוקחים, ופניותינו העלו שהמצב חמור הרבה יותר משחשבנו: חשבת של האוצר מפקחת כביכול על הנעשה בעמותה והלכה למעשה היא חותמת גומי, כך שלמעשה העמותה מקבלת צ'ק פתוח ממדינת ישראל, שמשלמת כל מה שהעמותה מבקשת ללא כל מסגרת תקציבית מחייבת.
בעקבות זאת עתרנו לבג"צ וביקשנו ארבעה סוגי סעד:
1. לא להעביר כספים לעמותה מעבר למגיע לה לפי קריטריונים אחידים ושוויוניים כמו החינוך הממלכתי
2. למנות מנהל מיוחד לעמותה
3. ליצור מנגנון פיקוח אפקטיבי על כספי הציבור המועברים לעמותה
4. להמנע מהעברת כספים לעמותה כל עוד אין לה אישור ניהול תקין.
המדינה הסכימה עם טענתינו ביחס לסעדים 1 ו-3, וביקשה זמן לממש את השנויים וכ לדחות את סעדים 2 ו-4. בג"צ הסכים לתת למדינה עד יוני לישם את השנויים בתקצוב ובפיקוח, והעתירה בינתיים תלויה ועומדת
דו"ח תקצוב היתר
במסגרת עתירתנו, המדינה הודיעה לבית המשפט שמנגנון התקצוב לפי דרישה יפסק והרשתות יעברו לתקצוב נורמטיבי.
בעקבות זאת בחנו את בסיס התקציב של הרשתות, וגילינו כי גם בבסיס התקציב הרשתות מתוקצבות ב11%-23% יותר משהיו צריכות להיות מתוקצבות לפי הקריטריונים של החינוך הממלכתי, זאת הניגוד לחוק.
אנו נאבקים כעת לקיצוץ תקצוב היתר.

עת"מ קרויזר ואח' נ' עו"ד שולי אבני-שוהם ואח' (ניהול תקין)

בפברואר 2025, למרות שלל התמרורים האדומים ביחס לפעילות העמותה, העניקה רשמת העמותות אישור ניהול תקין לעמותה לשנת 2025. כשבועיים לאחר מכן עתרנו לבית המשפט לעניינים מנהליים שיורה לרשמת העמותות לבטל את האישור ולפתוח בחקירה מקיפה.
מוסדות הפטור
במאי 2025 שלחנו מכתב למשרד האוצר והחינוך להפסיק את מימון מוסדות הפטור (ת"תים) באמצעות החינוך העצמאי כצינור, ולהחיל עליהם פיקוח פיננסי זהה לזה של בתי הספר האחרים.

הגמ"חים

בשנת 2021 העבירה הכנסת חוק מיוחד לפיקוח על הגמ"חים. למרות שהם למעשה מתפקדים כבנקים (מקבלים פקדונות ומעמידים אשראי בו"ז), ושלפחות חלקם הפכו ממוסדות של עזרה הדדית למוסדות פיננסיים לכל דבר המציעים מעין תכניות חסכון, הגמ"חים התנהלו ללא כל רגולציה עד אז.
החוק המיוחד להם הגדיר מסגרת רגולטורית רכה בהרבה מהנדרש מבנקים (שהיא המסגרת הרגולטורית המתבקשת לאור פעילות) אך גם בתוך מסגרת זו לממונה ישנן סמכויות ניכרות לפיקוח על כספי המפקידים. החוק נכנס לתוקף בשנת 2023, אך מאז חקיקתו הממונה לא עשה דבר והגמ"חים ממשיכים להנהל ללא פיקוח.
במקרה בוחן שבדקנו, הגמ"ח המרכזי, המגלגל כיום 1.5 מליארד ש"ח ומחזיק הפקדות של עשרות, אם לא מאות, אלפים, נראה שעל פניו לפי פרסומיו ודו"חותיו הכספיים, ישנו סיכון חמור במודל העסקי וסכנה מובהקת לכספי המפקידים, ועל כן נדרשות פעולות פיקוח מידיות מצד הרגולטור.
במאי 2025 פנינו לממונה על שוק ההון שיפעיל את סמכויות הפיקוח לאור הסיכון הפוטנציאלי, וכן לשר האוצר שימנה את הועדה המייעצת הנדרשת בחוק.